Bimeon

Søg på nettet

Artikler

Vesterbro

I de sidste næsten 25 år har Vesterbro undergået en stor ændring. Fra at have et ry for at være hjemsted for stofmisbrug og prostitution har Halmtorvet fået status som et godt sted at være. Flere kvarterer i området er blevet renoveret. Det var hårdt tiltrængt. Gamle arbejderboliger med das i gården er blevet omdannet til nutidige boliger. Og efter at kvarteret er blevet integreret med den del af Københavns Havn, som kaldes for Sydhavnen, er det jo blevet meget eftertragtet at bo på Vesterbro. Forståeligt nok. Man er tæt på Københavns City, men har også sin egen del af byen, hvor godt naboskab hersker. Det er lidt utroligt at tænke på.

Både gammelt og nyt

At her stadig er prostitution og stofmisbrug, er en kendsgerning. Men det findes altså også andre på de andre bro-kvarterer som for eksempel Østerbro. Jeg er en af de heldige, som bor og arbejder på Vesterbro. Og jeg får sommetider et job, som virkeligt er krævende. For nogle uger siden blev jeg fx bedt om at reservere nogle dage i dagene op til weekenden d. 17. – 18. juli.

Specielle vinduespudsninger

Som vinduespudser på Vesterbro har jeg specialiseret mig i at varetage opgaver, som ikke er nemme. Her i den just forgangne weekend var der jo loppemarked – retro-marked kaldte de det – i Øksnehallen. Og der var brug for, at vinduerne blev pudset. Det blev min opgave, fordi jeg har udstyret i orden til at kunne nå op til de der tagvinduer, som kaster godt lys ind i hallen.

Det er faktisk en fantastisk bygning. Højt til loftet og massevis af plads. Der skal være lys, når sådan et event finder sted, og folk fra hele Sjælland strømmer til i håb om at kunne gøre et kup. Og det kan de sikkert.
De fleste ved slet ikke, at Øksnehallen ikke var en slagtehal. De ved heller ikke, at bygningen faktisk kun blev brugt i 10 år, lige efter at den var blevet opført – tilbage i 1901.

Ikke en slagtehal

De fleste forveksler Øksnehallen med en slagtehal. Måske fordi de ikke ved, at de 10 år, hvor bygningen blev brugt til det, den var opført til, faktisk var en markedsplads for kvæg. Det var her bønderne ude ved Valby, og omegn bragte deres kvæg ind, og så solgte dem til byens slagtere. Det var ikke et slagtehus. Nej, det var et slags overdækket marked, for kvæg. Lidt i stil med de overdækkede markeder man kan se nede i Sydeuropa. Du ved de der haller, hvor man kan købe alt lige fra papirservietter til turist-souvenirs, grøntsager, kød, fisk og krydderier.

Hvor kvæget så blev slagtet efter at være blevet solgt på markedet, er en anden historie. Det kan godt tænkes, at det skete inde i 3. baggård inde ved Blågårds Plads. Det siger historiebøgerne ikke så meget om. Man er vist nødt til at ty til gamle fotografier og den slags for at finde ud af det.

Det er nu ikke min mission. Jeg er bare fascineret, af at Øksnehallen i dag bliver brugt som markedsplads igen. Og jeg har hjulpet arrangørerne med at få et godt event.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *