Bimeon

Søg på nettet

Artikler

Danske og svenske hestestalde

Din lille pige på 5 år har lige fået sin første ridetime. Hun er henrykt. Ponyen var rolig. Din store skræk har jo været, at det ville være sådan en af de der krabater, der bare styrter afsted og at den lille ville falde af. Men nej, det lille dyr var faktisk en guldklump. Stod stille allerede inden rideinstruktøren fik sagt ”parade”. Og den gik frem i rolig skridt, inden hun fik råbt ”Skridt”. Jo, den kendte godt ridetimen. Og den vidste åbenbart godt at godbidderne, æblet og guleroden, først kunne fortæres, når den var kommet tilbage til sin boks.

En lykke uden lige

Din datter var henrykt over at få lov til at komme med ind i boksen til ponyen efter ridetimen. Hun skulle jo give den gulerod. Og ae den. Pelsen er blød. Velpasset lille hest. Men boksen? Ja, staldpigen fortalte, at den var blevet kalket for nyligt. Det syntes du dog ikke at kunne se. Og det undrede dig egentligt, at ponyens boks var så lille. Et lille barn, som forvilder sig ind i sådan en, kunne nemt blive klemt imellem væggen og dyret. Er der ikke regler for, hvor store bokse til heste og ponyer skal være? Sådan af sikkerhedsmæssige årsager? Det kan jo ske, at et lille barn forvilder sig ind i ’den aggressive hests’ boks. Hvem har ansvaret, hvis der sker en ulykke i sådan et tilfælde? Rideskolen, eller forældrene?

Hvad siger Sverige om hästboxar

Derhjemme – efter aftensmad og snak om den første ridetime – sætter du dig derfor med din lap top i skødet. Du finder Dansk Rideforbunds hjemmeside og leder efter oplysninger til rideskoler. Der er intet at finde om reglerne for, hvor store hestebokse skal være. Der står i øvrigt heller ikke ret meget om sikkerhed i stalden. Til gengæld er der mange oplysninger vedrørende sikkerhed under ridning (udstyr), sikkerhed i omgangen men hesten – fra jorden og under ridningen. Men intet om staldsikkerhed. OK DRF er en sportsorganisation. Så det der med størrelsen på hestebokse hører nok under en eller anden specialiseret organisation. Måske et opdrætterforbund. Du leder videre. På et tidspunkt støder du på et site, hvor de fortæller om ’billiga hästboxar.’ Det er en svensk producent af staldinventar.

Samme ejere som Rationel Stald i Danmark

Han beskriver boksene til punkt og prikke – materialer, samling af de forskellige komponenter – desværre intet om regler for størrelser på hestebokse. Du forsøger med en ny søgning – på dansk: ”Billige hestebokse”. Du kan se, at sitet, du finder, er et søstersite til det svenske, du ramte tidligere. De sælger også billige staldvinduer og stalddøre. Fint. Men du er ikke ude i at skulle investere i staldinventar. Du søger videre. Endelig.

Du finder Hesteloven på en jurists hjemmeside. Du læser om, hvor store hestebokse skal være. Du læser om reglerne for hestehold – som professionel opdrætter og som privat – rideskole eller bare person med interesse for hestehold. Du har lært en masse om hestehold. Om ’billiga stallfönster och stalldörrar’. Om ponyracer og store danske varmblodsheste, som åbenbart er berømte i hele verden. Du er træt af at se videoer med små, men cute, galopperende ponyer og vrinskende heste. Heldigvis er der en uge til næste ridetime!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *