Bimeon

Søg på nettet

Artikler

Samfund eller politik

Vi lever i en tid og i en kultur, hvor vi bliver spammet med nyheder konstant. Det nye begreb ”fake news” er pludselig også noget, vi skal forholde os til og have en holdning til.

På den ene side er det selvfølgelig positivt og naturligt, at vi i et oplyst samfund får et indblik i, hvad der foregår i verden, på den anden side kan det også blive fuldkommen uoverskueligt at skulle forholde sig til alt, hvad der sker.

Journalistik

Det er helt afgørende, at vi kan stole på, hvad journalister skriver og fortæller. Deres troværdighed skal være på et så højt niveau, at du kan regne med, at det, der bliver fortalt, er den rene og skære sandhed.

Selvfølgelig er al sandhed subjektiv, men at tilstræbe at beskrive verden, som den er, skal være en journalists højeste mål.

Kun på den måde kan vi alle sammen blive klogere på, hvad der sker og hvorfor det sker.

Derfor er begrebet ”fake news” i sig selv en stor selvmodsigelse, og ingen journalist med respekt for sig selv bør beskæftige sig med den slags. Uanset, hvad gevinsten kunne være ved at sende sådan noget ud.

Til trods for talemåden: Du skal ikke tro på alt, hvad du hører eller læser, så er ærlighed og troværdighed er jo selve essensen af et demokratisk samfund.

Politik

Der burde jo gælde de samme strenge etiske regler for politikere, som der gør for journalister. Og måske nogle endnu strengere.

For det er jo vores politikere, som vi burde kunne stole allermest på. Og når det sker, at vi ikke kan det, så bliver vi ret skuffede. For vi har en forventning om, at deres sti bliver holdt pinligt ren.

Politikerne er vores garanter for, at demokratiet fungerer. Vores samfund reguleres og udvikles af politikere, så derfor hviler der nogle ret tunge byrder på deres skuldre.

Man må jo helt klar gå ud fra, at samtlige politikere oprindeligt har haft et engageret ønske om at gøre samfundet bedre. At man så over år ikke altid kan se det oprindelige afsæt, har nok mange forklaringer.

I hvert fald hænger samfund eller politik ret tæt sammen, da det jo er politikerne, der laver lovene ud fra ønsker om at skabe det bedste samfund for landets borgere.

Fortielser

Hvad er værst – en løgn eller en fortielse? Det kan være vanskeligt at afgøre generelt. For uanset, om man griber til det ene eller det andet, så har den enkelte jo altid sine grunde.

Ret beset er den ene forseelse vel ikke bedre eller værre end den anden. Ingen bør benytte sig af nogen af dem, men mon ikke alle gør det? Det har så bare nogle større konsekvenser, hvis det er journalister eller politikere, der gør det.

Hvilket samfund ville vi have, hvis vi end ikke kunne stole på politikere eller journalister? Hvad skulle vi så kunne regne med?

Lad os derfor alle holde ærlighedens, åbenhedens og sandhedens faner højt. Det gavner samfundet og dermed os alle sammen med en høj grad af troværdighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *