Stressbehandling
Nu er der igen blevet offentliggjort en undersøgelse, der bekræfter det, som vi alle sammen godt ved: Flere og flere mennesker lider af stress. I større eller mindre grad. Det er der sådan set ikke noget nyt eller opsigtsvækkende i. Det, der adskiller undersøgelsen fra mange andre, er, at den forklarer, hvorfor stressbehandling er så vigtigt at sætte ind med. Jo tidligere i stressforløbet jo bedre resultater. Ok, det kan vi godt regne ud: Det er bedre at gøre noget tidligt i et sygdomsforløb end senere.
Bedre chancer
Det som undersøgelsen fortæller, er dog, at hvis personer får stressbehandling tidligt i deres forløb, har de større chancer for at komme igennem resten af deres liv uden stress. Det er temmelig opmuntrende at få dokumentation for. Det giver stof til eftertanke. Vi ved jo, at stressramte, ofte kommer i stressbehandling, som hjælper dem ud af situationen for blot at blive stressede igen på et senere tidspunkt. Det, vi ikke var bevidste om, er, at stress faktisk kan spores tidligt, og at det er bydende nødvendigt, at der bliver sat ind med effektiv stressbehandling, lige så snart der er spor af stress.
Stress må ikke ignoreres
Undersøgelsen har vagt opsigt, og mange politikere er parate til at revidere deres politik på sundhedsområdet. Det går nemlig ikke længere, at vi bare ignorerer stress. Det er en folkesygdom, der har godt fat i vores samfund – og den kan føre store omkostninger for skatteyderne med sig. Derfor er der mange, der taler om, at stressbehandling skal drages ind i andre behandlingsforløb. Fx i forløb, der handler om genoptræning efter en ulykke eller andre traumatiske oplevelser som vi – de helt almindelige borger – kommer ud for. Det er en positiv udvikling. Og kan undersøgelsen føre til gennemgribende forandringer i sundhedsvæsenet, vil det muligvis være til gavn for mange patienter og for samfundet som helhed – på længere sigt. Her er det vigtigt at fokusere på, at der skal være tale om stresscoaches med en certificeret uddannelse.